27

-

09

-

2024

Beeldenbreker Workshops voor het basisonderwijs

Fix the system, not the girls

Beeldenbreker Workshops voor het basisonderwijs

Technologie en techniek heeft een enorme impact op ons leven en op de samenleving. Toch is de diversiteit van de bedenkers en makers ervan zeer beperkt, slechts 16,5% van de technische en IT-professionals in Nederland is vrouw. Daarom zet VHTO (Expertisecentrum voor haar technische ontwikkeling) zich in om de participatie van meiden en vrouwen in bèta, techniek en IT te verhogen. "Fix the system, not the girls" is het uitgangspunt van de meerjarenstrategie. Een voorbeeld hiervan zijn de Beeldenbrekers Workshops die door het hele land in de groepen 6 t/m 8 van de basisschool gegeven worden.

Waarom Beeldenbrekers?

Op jonge leeftijd al hebben kinderen een beeld welke beroepen mannenberoepen of vrouwenberoepen zouden zijn. Deze stereotiepe ideeën belemmeren kinderen bij het ontdekken van hun talenten en toekomstmogelijkheden. Met Beeldenbrekersworkshops worden de genderstereotypen over IT-beroepen doorbroken en krijgen de kinderen vaardigheden op IT-gebied.

Geef je les op een basisschool en wil je jouw leerlingen laten kennismaken met informatica? Vind je het daarnaast belangrijk dat zowel de jongens als de meiden interesse krijgen voor het vak? Kijk voor meer informatie op de website van VHTO