14

-

11

-

2023

Onderwijsminister Paul laat zich verrassen door technische snufjes op Twentse scholen

Een spannend dagje voor leerlingen van basisschool De Telgenborch in Almelo en het Twents Carmel College in Oldenzaal.

Onderwijsminister Paul laat zich verrassen door technische snufjes op Twentse scholen

Zij kregen minister Mariëlle Paul van Primair en Voortgezet Onderwijs op bezoek. Die was op werkbezoek in Twente, omdat ze graag met eigen ogen wilde zien hoe techniekonderwijs in de regio vorm krijgt. De keuze om juist naar deze twee scholen te gaan is een bewuste: beide scholen zijn namelijk heel actief bezig met techniek.

Beste school van Nederland

Leerlingen van De Telgenborch uit Almelo doen geregeld mee met de First LEGO League, een techniekwedstrijd voor kinderen van vier tot vijftien jaar. Daarbij is het de bedoeling dat de kinderen doen alsof ze wetenschappers zijn en ze moeten bijvoorbeeld een robot bouwen van LEGO. Dat ging ze het afgelopen jaar goed af: De Telgenborch werd de beste school van Nederland en mocht daarom meedoen aan de internationale wedstrijd in Amerika, waar in totaal 108 landen aan meededen.

De leerlingen gingen ook vandaag fanatiek aan de slag met techniek, zag de minister die bij hen aanschoof. Leerlingen Rita en Tess vinden het heel bijzonder dat de minister er is. "Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt sinds we op school zitten. En een minister gaat niet naar elke school."

Onderwijsminister Paul was zichtbaar onder de indruk van wat ze zag en hoorde. "Ik ben hier om te kijken hoe ze in Twente het techniekonderwijs hebben georganiseerd. Dat doen ze door samen te werken met onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Dat vind ik heel mooi. Want jong geleerd is oud gedaan en we hebben iedereen nodig. We moeten jongeren interesseren voor techniek. Daar hebben ze in Twente mooie voorbeelden van."

We moeten jongeren interesseren voor techniek

Na Almelo ging de onderwijsminister nog door naar het Twents Carmel College in Oldenzaal. Daar kunnen leerlingen op verschillende manieren ervaren wat de mogelijkheden zijn in de techniek. Ze doen dat in het Technolab, waar ze eigen ontwerpen uitprinten op een 3D-printer, een droomhuis met een VR-bril op ontwerpen en een drone programmeren. Het Technolab is bedoeld voor leerlingen van de middelbare school, maar ook voor die van de basisschool. Verschillende bedrijven zijn aangesloten bij de school en die helpen ook bij het lesgeven.

Twente voorbeeld voor de rest van Nederland

Techniekonderwijs krijgt dus in Twente een brede en praktische invulling, gedragen door onderwijs, overheid en bedrijfsleven. En juist dat is iets wat minister Paul zo aanspreekt in de Twentse aanpak van techniekonderwijs. "Twente is een voorbeeld voor de rest van Nederland. Wat ik heb gezien, neem ik mee terug in mijn werk", aldus de minister.