12

-

01

-

2023

De Week van de Techniek heeft een nieuwe naam en look

We hebben een nieuw logo en een nieuwe huisstijl!

De Week van de Techniek heeft een nieuwe naam en look

Achter de schermen zijn we er al een tijd mee bezig geweest, maar nu mogen we het ook aankondigen: we hebben een nieuw logo en een nieuwe huisstijl! En met een kleine aanpassing in de naam willen we het evenement een moderner en breder bereik geven.

Techniek versus technologie: wat is het verschil? Globaal gezegd is de techniek het 'doen' en de technologie de 'leer van het doen'. Wie 'praktisch' aan een ontwerp, een uitvinding e.d. werkt, is 'technisch' bezig; wie de 'theorie' bestudeert van deze techniek, is verdiept in de 'technologie'.

Techniek en technologie spelen een grote rol in de moderne samenleving. In het dagelijks leven gebruiken we technologie bijvoorbeeld om ons huis te verwarmen, voedsel te bereiden, te communiceren met anderen, ons te verplaatsen en gezond te blijven. Ook op de werkvloer wordt veel technologie gebruikt. Zonder energievoorziening, communicatietechnologie en medische technologie zou de samenleving er heel anders uitzien. In de moderne samenleving is kennis van en over techniek en technologie van belang voor elke burger. Denk hierbij aan bij het aanschaffen, gebruiken en ontwerpen van producten, maar ook om mee te kunnen praten en beslissen over technische ontwikkelingen die grote gevolgen kunnen hebben voor de toekomst, zoals voor het klimaat, het milieu, de gezondheid en de beschikbaarheid van grondstoffen, voedsel en energie.

Onze kenniseconomie heeft behoefte aan deskundige mensen om technologie te ontwikkelen, toe te passen en te onderhouden. Nederland is toonaangevend op het gebied van innovatie en technologie en wil dit ook in de toekomst blijven. Daarom is het belangrijk aan leerlingen de juiste bagage mee te geven en daar ook zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Met de jaarlijkse Week van de Technologie voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 wordt een eerste stap naar een carrière in de techniek/technologie gezet: het enthousiasmeren van kinderen voor de diverse leuke banen in deze sector.